Favoriete categorieën
- Rugzakken & Tassen
- Klimuitrusting & Boulderuitrusting
- Fiets uitrusting
- Trailrunning uitrusting
- Reizen & Outdoor
- Basics
- Licht & Elektronica
- Alpinisme & IJsklimmen
- Toerski uitrusting
- Lawine uitrusting
- Freeride ski uitrusting
- Splitboard uitrusting
- Sneeuwschoenen & Sleeën
- Langlauf uitrusting
- Yoga & Training
- Klettersteig uitrusting
- Telemark uitrusting
- Rolski\'s
Lawinerugzakken: meer veiligheid tijdens jouw bergavonturen
Lawinerugzakken zijn bedoeld voor iedereen die regelmatig van de winter in de bergen geniet, of het nu gaat om skiën, freeride skiën, toerskiën of sneeuwschoenwandelen. Simpel gezegd is een lawinerugzak meestal een klassieke toerski- of freeride rugzak met een ingebouwd airbagsysteem. Daarom worden ze ook wel airbag-rugzakken genoemd. Als je in een lawine terechtkomt, activeer je de airbag. Hierdoor vergroot je jouw oppervlakte, wat de kans vergroot om in de bovenste lagen van de lawine te blijven ‘drijven’. Doordat je dichter bij de oppervlakte van de lawine blijft, of minder diep wordt bedolven, nemen je overlevingskansen aanzienlijk toe.
Of een lawinerugzak voor jou nuttig is, hangt af van waar je jouw tijd in de bergen doorbrengt. Op de piste kun je prima zonder, maar als je toerskiën of freeriden overweegt, kan een investering in een airbag-rugzak de moeite waard zijn. De keuze om in dit onderdeel van je veiligheidsuitrusting te investeren hangt af van de omstandigheden waarin je je begeeft, de risicofactoren van het terrein, de mate van lawinegevaar en je vermogen om de situatie goed in te schatten.
Hoe werkt een lawinerugzak?
In essentie werken alle lawinerugzakken op dezelfde manier. Ze bestaan uit een activeringsmechanisme en een airbag. De activeringseenheid zet, afhankelijk van het model, een gaspatroon of een elektronisch systeem in werking om de airbag in enkele seconden met lucht te vullen. De activering gebeurt via een knop of hendel, die je eenvoudig kunt plaatsen aan de linker- of rechterkant van de schouderband, afhankelijk van jouw voorkeur. Het kunnen wisselen van kant kan vooral handig zijn voor linkshandigen.
Er zijn momenteel vier verschillende airbag-systemen op de markt. Twee systemen werken met gaspatronen en de andere twee activeren de airbag elektronisch. De klassiekers onder de lawinerugzakken zijn de gaspatronensystemen. Via een explosieve lading (bijv. ABS lawineairbags) of een kabeltreksysteem (bijv. Ortovox Avabag of lawinerugzakken van Mammut) wordt het patroon geactiveerd om de airbag te vullen.
Daarnaast zijn er sinds een aantal jaren ook elektronische airbagsystemen beschikbaar. Deze gebruiken een accu-aangedreven ventilator (zoals bij Pieps en Black Diamond) of supercondensatoren die de nodige energie opslaan voor het activeren van het blaassysteem (Alpride E1).
Welke airbag-rugzak past bij jou?
Lawinerugzakken met gaspatronen zijn beproefd en zeer betrouwbaar en werken onder alle omstandigheden. Ze blazen de airbag razendsnel op en zijn altijd klaar voor gebruik. Elektronische airbag-systemen hebben als voordeel dat ze makkelijk mee te nemen zijn op vliegreizen, meerdere keren geactiveerd kunnen worden (bijvoorbeeld voor testdoeleinden) en compact in je rugzak passen.
Alle systemen zijn uitvoerig getest en werken betrouwbaar, waardoor er geen duidelijk beste keuze is. Het gaat er meer om welk systeem het beste bij jouw behoeften past. Let daarbij ook op factoren zoals gewicht, ruimte, indeling van vakken en bevestigingsmogelijkheden om de rugzak voor jou praktisch te maken.
Base Unit vs. Zip-On vs. Compleet systeem
Lawinerugzakken zijn beschikbaar in allerlei vormen en maten. Zo biedt ABS bijvoorbeeld een modulair systeem met een Base Unit, dat alleen bestaat uit een lawine-airbag en activeringssysteem. Deze Base Unit kan worden uitgebreid met verschillende Zip-ons, zodat je met één systeem de juiste rugzak hebt voor speedtouren, dagtochten of meerdaagse tochten.
Misschien heb je liever een compleet systeem waarbij alles al perfect is afgestemd op jouw eisen. Bij veel rugzakken van dit type kun je de lawineairbag verwijderen als je de rugzak voor iets anders wilt gebruiken.
Als je nog twijfelt of je een lawine-airbag nodig hebt, zijn er naast de klassieke toerski rugzakken zonder airbagsysteem ook modellen die voorbereid zijn om later een airbag-systeem toe te voegen.