- Home
- Uitrusting
- Freeride ski uitrusting
- Freerideskischoenen
Freerideskischoenen (4 producten)
Freerideskischoenen (4 producten)
- Freeride ski uitrusting
- Rugzakken & Tassen
- Basics
- Toerski uitrusting
- Lawine uitrusting
- Reizen & Outdoor
- Klimuitrusting & Boulderuitrusting
- Trailrunning uitrusting
- Fiets uitrusting
- Licht & Elektronica
- Langlauf uitrusting
- Sneeuwschoenen & Sleeën
- Alpinisme & IJsklimmen
- Splitboard uitrusting
- Yoga & Training
- Klettersteig uitrusting
- Telemark uitrusting
- Rolski\'s
Freeride skischoenen versus alpine skischoenen: Wat zijn de verschillen?
Freeride skischoenen zijn speciaal ontworpen voor het skiën buiten de pistes. In tegenstelling tot alpine skischoenen zijn deze schoenen ook beter geschikt voor wandelen zonder ski’s, dankzij de licht gebogen rubberen zool met antislip. Bovendien zijn de meeste modellen ook geschikt voor het stijgen met toerskibindingen en stijgvellen en beschikken ze over een loopmodus en de bijbehorende bindingcompatibiliteit.
Freeride skischoenen zijn vaak iets breder gesneden dan alpine modellen, wat ze over het algemeen iets comfortabeler en ook warmer maakt. Ze behoren meestal tot de kwalitatief betere skischoenen van verschillende merken, zoals K2, Dynafit, Fischer, Tecnica of Dalbello, en bieden daardoor ook tal van instellings- en aanpassingsmogelijkheden.
Welke freeride skischoenen heb ik nodig?
Welke skischoenen voor freeriden het beste bij jou passen, hangt af van jouw specifieke eisen. Denk aan de volgende punten:
- Loopfunctie: Tegenwoordig kies je waarschijnlijk voor een freeride skischoen met een loopfunctie, zodat je korte (of ook langere) beklimmingen met en zonder ski's goed kunt voltooien. Met de loopfunctie ontgrendel je in loopmodus de schacht van de freeride schoen, waardoor deze beweeglijker wordt en je comfortabeler kan lopen.
- Pin-binding: De compatibiliteit met pin-bindingen wordt steeds belangrijker, en de meeste freerideskischoenen zijn inmiddels hiermee uitgerust. Toch moet je bij de aanschaf letten op het kiezen van een model dat compatibel is met pin-bindingen, als je een pin-binding op je freeride ski's hebt of deze optie in de toekomst open wilt houden.
- Pasvorm: Net als bij alle skischoenen is de pasvorm uiterst belangrijk. Voeten zijn heel verschillend, maar gelukkig is er tegenwoordig een grote variatie. Van breed gesneden freeride schoenen tot middelbrede modellen en modellen voor smalle voeten, zodat je altijd een schoen kunt vinden die bij jouw voeten past. Veel modellen zijn ook voorzien van verwarmbare binnenschoenen, waardoor ze zich enigszins kunnen aanpassen aan jouw voeten.
- Gewicht: Afhankelijk van hoeveel je met je freeride skischoenenwilt stijgen, bepaalt hoe belangrijk het gewicht is. Omdat je bij elke stap de schoenen moet optillen, kunnen lichte modellen een groot verschil maken bij het stijgen. Lichtere modellen bieden echter vaak iets minder prestaties tijdens het afdalen. De grens tussen afdalingsgerichte toerskischoenen en lichte freerideskischoenen is hier vloeiend. Door de voortdurende ontwikkeling van materialen en constructietechnieken kun je met afdalingsgerichte toerski schoenen goed freeriden en met lichte freerideskischoenen ook langere tochten maken.
Zijn freeride skischoenen compatibel met een pin-binding?
Dat hangt af van het specifieke model. Door de onmiskenbare opkomst van pin-bindingen, ook bij bredere freeride ski's, hebben bijna alle huidigefreeride skischoenen inserts en zijn ze dus compatibel met pin-bindingen. Je hebt dus een ruime keuze.
Wat betekent de flex bij freeride skischoenen?
Kort gezegd geldt: hoe hoger de flex-waarde, hoe stijver de freeride skischoen is. Voor de topmodellen wordt vaak een flex van 130 aangegeven. Let hierbij wel op dat de flex-waarden niet gestandaardiseerd zijn en dus niet direct vergelijkbaar tussen verschillende merken en ook niet tussen freeride- en toerskischoenen of freeride- en alpine skischoenen.
De flexwaarde helpt vooral om verschillende modellen van één merk te vergelijken. Toch geeft het ook een indicatie van de stijfheid en daarmee de prestaties tijdens het afdalen. Over het algemeen geldt: hoe zwaarder je bent en hoe belangrijker je de prestaties tijdens het afdalen vind, des te hoger de flexwaarde is die je nodig hebt.