- Fiets uitrusting
- Rugzakken & Tassen
- Basics
- Toerski uitrusting
- Freeride ski uitrusting
- Lawine uitrusting
- Reizen & Outdoor
- Klimuitrusting & Boulderuitrusting
- Trailrunning uitrusting
- Licht & Elektronica
- Langlauf uitrusting
- Sneeuwschoenen & Sleeën
- Alpinisme & IJsklimmen
- Splitboard uitrusting
- Yoga & Training
- Klettersteig uitrusting
- Telemark uitrusting
- Rolski\'s
Welke gegevens heb ik nodig van een fietscomputer?
Eenvoudige fietscomputers zonder GPS van VDO leveren betrouwbare gegevens zoals afstand, rijtijd en tijd. Ze zijn verkrijgbaar voor minder dan 50 euro, de bediening is relatief eenvoudig en vanzelfsprekend. Ze zijn dus perfect geschikt als je een alledaagse fietser bent en alleen maar wilt weten hoe snel je op dit moment rijdt en hoeveel kilometers je per jaar aflegt.
Als je een ambitieuze fietser bent en uitgebreidere informatie wilt uitlezen en je trainingsvoortgang wilt controleren aan de hand van parameters zoals hartslag, cadans en wattage, moet je wat dieper in de buidel tasten en een GPS-fietscomputer van Garmin of Wahoo aanschaffen. Afhankelijk van de uitrusting zijn deze apparaten verkrijgbaar vanaf ongeveer 200 tot 250 euro en leveren ze een schat aan gegevens. Dit varieert van nauwkeurige GPS-tracks tot hartslagmeting en dagelijkse, maandelijkse en jaarlijkse loggings die kunnen worden uitgelezen op smartphones en computers, waarmee totale hoogtemeters, totale afstand en andere gegevens gedetailleerd kunnen worden geanalyseerd.
Handige functies: cadansmeter, hoogtemeter & meer
Deze vraag is nauw verbonden met de vorige vraag over de gegevens. Eenvoudige fietscomputers hebben nog een vrij beperkte selectie functies, zoals huidige en gemiddelde snelheid, deel- en totale afstand. Duurdere modellen bieden daarentegen een breed scala aan uitgebreide gegevens. Naast uit te lezen GPS-gegevens hebben ze vaak een navigatiefunctie, hoogtemeter, temperatuurweergave, cadans- en hartslagmeting, enz.
Nadat het gegevensplatform Strava de afgelopen jaren aan populariteit heeft gewonnen, hebben de meeste moderne GPS-fietscomputers ook een zogenaamde Strava Live Segment-functie en waarschuwen ze je wanneer je op een Strava-segment rijdt.
Draadloze fietscomputers
"Draadloos" betekent ook bij fietscomputers dat er geen kabels nodig zijn - en dit is inmiddels de standaard geworden. Fabrikanten van fietscomputers maken nauwelijks nog gebruik van kabels als overdrachtsmedium, afgezien van enkele producenten van zeer goedkope modellen.
Hieruit blijkt opnieuw het verschil tussen een klassieke fietscomputer en modellen met GPS: Dure GPS-computers hebben eenvoudigweg geen snelheidssensor en daarmee geen spaakmagneet nodig - ze berekenen immers alle relevante gegevens aan de hand van satellietsignalen.
Bij andere, niet op GPS gebaseerde apparaten moet je erop letten dat ook de sensor aan de vork en de ontvanger aan het stuur op batterijen werken - wat een beetje vervelend kan zijn als de batterijen vervangen moeten worden.
Fietscomputers van Garmin
Garmin is de oude rot in het vak als het gaat om fietscomputers. Als pionier op het gebied van GPS was Garmin de eerste fabrikant die geschikte GPS-fietscomputers op de markt bracht en kan dus putten uit een grote hoeveelheid expertise. De fietscomputers van Garmin zijn dan ook zeer geavanceerd, met name de Edge-serie, waarvan de nieuwste telg de Edge 1030 Plus is.
Welke fietscomputers zijn waterdicht?
Waterdicht zijn is één ding, spatwaterbestendigheid is iets anders. De meeste fietscomputers zijn volgens de IPX7-standaard spatwaterbestendig en kunnen ook kort ondergedompeld worden, maar als het gaat om waterdichtheid, moet je goed opletten om geen vervelende verrassingen te ervaren. In de praktijk zul je echter zelden in de situatie verkeren dat je een volledig waterdichte fietscomputer nodig hebt.