- Alpinisme & IJsklimmen
- Rugzakken & Tassen
- Basics
- Toerski uitrusting
- Freeride ski uitrusting
- Lawine uitrusting
- Reizen & Outdoor
- Klimuitrusting & Boulderuitrusting
- Trailrunning uitrusting
- Fiets uitrusting
- Licht & Elektronica
- Langlauf uitrusting
- Sneeuwschoenen & Sleeën
- Splitboard uitrusting
- Yoga & Training
- Klettersteig uitrusting
- Telemark uitrusting
- Rolski\'s
Stijgijzers: Voor gebruik op ijs en rots
Bij alpiene avonturen zoals ijsklimmen en hoogtetochten zijn stijgijzers een cruciaal onderdeel van je uitrusting. Of je nu over gletsjers, kale ijsvlakten of besneeuwde rotsen gaat, stijgijzers bieden de grip en stabiliteit die je nodig hebt. Hier lees je waar je op moet letten bij het kiezen van de juiste stijgijzers of crampons voor jouw activiteit.
Wanneer gebruik je stijgijzers?
- Op gletsjers: Zodra je het sneeuwvrije deel van de gletsjer verlaat, zijn stijgijzers essentieel. Het oppervlak van een blootliggende gletsjer is erg ruw en dan bieden bergschoenen meestal voldoende grip, maar in gladde gebieden zijn stijgijzers een must.
- Op rotsen: Als je rotsen met sneeuwresten, verse sneeuw of bevroren gedeelten tegenkomt, zijn stijgijzers aanbevolen. Ze helpen bij het overwinnen van deze obstakels.
- Op kale ijsvlakten: Dit type ijs is extreem glad, vergelijkbaar met een ijsbaan. Stijgijzers zijn hier altijd nodig, maar zelfs daarmee blijft het gevaarlijk zonder de juiste techniek en ervaring. Bij zulke omstandigheden zijn veel ervaring en de juiste looptechniek vereist. Blank ijs vind je, afhankelijk van wind, neerslag en temperatuur van de afgelopen dagen, op steile, besneeuwde graatlijnen of wanden. Het maakt daarbij niet uit of er onder de sneeuw rotsachtig terrein of een gletsjer ligt.
De juiste stijgijzers voor hoogtetochten, skitochten & ijstochten
Afhankelijk van het terrein bieden stijgijzers, lichte stijgijzers of eventueel zelfs spikes de beste ondersteuning. Grippers worden gebruikt bij winterwandelingen en bieden dankzij hun vier tot zes punten stabiele grip op winterse ondergronden zoals firn, harde sneeuw of bevroren, ijzige sneeuw. Spikes zijn vergelijkbaar met sneeuwkettingen voor schoenen. Ze dienen als antislip op gladde ondergronden en zijn ook populair bij winterwandelaars.
In tegenstelling tot grippers worden spikes niet aan schoenen vastgesnoerd, maar eroverheen getrokken, waardoor ze in verschillende schoenmaten beschikbaar zijn.
Zodra de discipline richting alpinisme gaat en je vaker de verticale kant op gaat, kun je niet zonder stijgijzers of lichte stijgijzers. Lichtgewicht stijgijzers zijn perfect voor skitochten en lichte alpine tochten. Ze zijn gemaakt van aluminium voor een laag gewicht en compact formaat. Stijgijzers gebruik je voor steilere, technische terreinen zoals kale ijsvlakten, gletsjers en ijsklimmen.
Bij topmerken zoals Petzl, Edelrid, Salewa en Grivel vind je stijgijzers die aansluiten op jouw specifieke behoeften.
Stijgijzers voor hoogtetochten
Voor eenvoudige hoogtetochten zijn allround stijgijzers met een riembinding geschikt. Aluminium stijgijzers zijn licht en ideaal voor zachte sneeuw, maar stalen stijgijzers zijn duurzamer en beter voor gemengd terrein. Voor steilere ijs- of rots gedeelten zijn hybride modellen met een sterkere constructie aan te raden.
Gletsjer stijgijzers voor uitdagende, hoogalpiene tochten moeten gemaakt zijn van een zeer sterk materiaal. Hiermee kun je zowel steilere blanke ijssecties als rots secties aan. We raden aan minstens een combibinding (soms ook halfautomatische binding genoemd) te gebruiken, omdat deze de stijgijzers beter op de schoenen laat aansluiten.
Stijgijzers voor toerskiën
In combinatie met toerskischoenen zijn lichte stijgijzers van aluminiumlegeringen of hybride modellen van staal en aluminium ideaal. Hier zijn verpakkingsgrootte en gewicht erg belangrijk. In veeleisende firnsecties zijn stijgijzers bij skitochten onmisbare hulpstukken (in rotsachtig terrein slijten ze echter snel). Automatische bindingen zijn hierbij gebruikelijk.
Stijgijzers voor ijsklimmen en drytooling
Stijgijzers voor ijsklimmen en drytooling moeten een stevige constructie hebben en beschikken over een automatische binding (of een directe verbinding met een speciale ijsklimschoen), die een veilige krachtoverdracht garandeert. Verwisselbare frontpunten zijn hier een voordeel, omdat deze bij regelmatig gebruik sterk slijten.
Welke binding past bij jouw schoenen?
Het type binding van je stijgijzer moet aansluiten op de zool en constructie van je bergschoenen. Bij het kopen van je nieuwe stijgijzers is het handig om je wandelschoenen of bergschoenen mee te nemen, zodat je meteen kunt controleren of de stijgijzers met hun binding goed op je schoenen passen.
- Riembinding: Bij een riembinding worden de stijgijzers met een riemsysteem aan de schoenen bevestigd. Een speciale stijgijzeropname is hierbij niet nodig. Deze bevestiging werkt al bij trekkingschoenen van categorie B/C.
- Hybride binding / Combibinding: Een combinatie van een kippende achterzijde en een korf aan de voorzijde die vaak wordt gebruikt bij allround stijgijzers. Deze halfautomatische stijgijzers passen op schoenen met een stijgijzeropname aan de hiel, maar niet aan de teen.
- Automatische binding: Automatische stijgijzers beschikken over een kippende achterzijde met beugels en werken vergelijkbaar met een skibinding. Deze binding bouwt naast de klemwerking een spanning tussen de beugels op en zorgt zo voor een betere grip, ideaal voor technische beklimmingen, skitochten en ijsklimmen. Hiervoor is echter een stijve schoenzool nodig, zoals bij stijgijzer vaste bergschoenen (categorie D).
Hoeveel tanden hebben je stijgijzers nodig?
Het aantal tanden (10 of 12) hangt af van het terrein waarin je je begeeft. Hoe steiler en technischer het terrein, des te belangrijker is een tweede tandpaar achter de frontpunten. Dit is bijvoorbeeld het geval bij veeleisende hoogalpiene tochten of ijsklimmen. Bij eenvoudige hoogtetochten en skitochten volstaan stijgijzers met 10 tanden.
Antistolplaten: Een must-have voor veilig gebruik
Antistolplaten zijn elastische inzetstukken onder het stijgijzer die voorkomen dat sneeuw en ijs zich ophopen. Dit behoudt de grip van het stijgijzer onder slechte omstandigheden. Veel stijgijzers worden standaard geleverd met antistolplaten, maar als dat niet zo is, raden we je aan deze apart bij te bestellen voor je eigen veiligheid.
Bij Bergzeit vind je een uitgebreid assortiment stijgijzers en crampons voor elke activiteit, van hoogtetochten tot ijsklimmen. Kies uit topmerken zoals Grivel, Petzl en Salewa, en bestel jouw ideale stijgijzers online. Zo ga je altijd goed voorbereid op pad, ongeacht de omstandigheden!