- Alpinisme & IJsklimmen
- Rugzakken & Tassen
- Basics
- Reizen & Outdoor
- Licht & Elektronica
- Klimuitrusting & Boulderuitrusting
- Trailrunning uitrusting
- Fiets uitrusting
- Klettersteig uitrusting
- Yoga & Training
- Toerski uitrusting
- Lawine uitrusting
- Freeride ski uitrusting
- Langlauf uitrusting
- Sneeuwschoenen & Sleeën
- Splitboard uitrusting
- Telemark uitrusting
- Rolski\'s
De juiste ijspickel voor jouw alpiene tochten kopen
Of je nu op een alpiene tocht, skitocht of op een gletsjer bent – voor ambitieuze bergbeklimmers hoort een ijspickel tot de basisuitrusting. Globaal gezien zijn er drie verschillende soorten ijspickels:
- Ijspickels voor alpiene tochten en steil ijs
- Lichtgewicht ijspickels voor skitochten
- Ijspickels voor klassieke gletsjertochten
Daarnaast zijn er ook ijsbijlen voor steilijs- en drytooling-klimmen. Deze vormen echter een aparte categorie. Wist je trouwens dat een hybride pickel – in tegenstelling tot een klassieke ijspickel voor gletsjertochten – een gebogen steel heeft? Hierdoor is hij ook geschikt voor tochten waarbij je bijvoorbeeld een steile wand moet overwinnen. Hybride pickels hebben daardoor een breder toepassingsgebied dan “standaardpickels”.
Waar moet je op letten bij het kopen van een ijspickel
Klassieke ijspickels voor gletsjertochten zijn verkrijgbaar in verschillende lengtes. Bij het kopen moet je overwegen of een rechte of gebogen steel geschikter is voor jouw doeleinden – en of een (ultra)lichte pickel een goede keuze is. Dankzij de B- en T-normen weet je ook voor welke breeklast jouw favoriete ijspickel is ontworpen.
- Lengte van de ijspickel: Een goede richtlijn is: wanneer je de ijspickel correct met een gestrekte arm vasthoudt, moet de punt ongeveer ter hoogte van je enkel komen. Als je een ijzige helling doorkruist of zigzaggend door een gletsjerspleet loopt en de pickel aan de bergzijde draagt, kun je je op deze manier optimaal ondersteunen en de pickel snel gebruiken.
- Rechte of gebogen steel?: Voor klassieke, technisch eenvoudige gletsjertochten volstaat een ijspickel met een rechte steel. Als je echter ook steile wanden of couloirs wilt bedwingen dan biedt een gebogen steel meer grip- en bewegingsmogelijkheden. Een gebogen ijspickel ligt bovendien prettiger in de hand bij steil firn of ijs, omdat je minder snel met je hand of vingers het ijs raakt en jezelf verwondt.
- Gewicht van de ijspickel: Een ijspickel van maximaal 300 gram wordt als ultralicht beschouwd, terwijl een pickel tot ongeveer 450 gram licht is. Ultralichte modellen worden gebruikt bij skitochten, speed-klimmen, waar elk gram telt, en bij veeleisende alpiene tochten waar gewicht ook belangrijk is. Lichte ijspickels worden vaker gebruikt bij firntochten, gletsjertochten met een lichte helling of gecombineerde tochten. Ze worden gebruikt als wandelstok of voor zekering bij het klauteren. Voor “standaard alpiene tochten” zijn lichte pickels een optie, maar “licht” betekent niet automatisch “beter”. Ook pickels met een gemiddeld gewicht voldoen uitstekend, vooral voor bergsporters die zich op klassieke routes begeven.
- B- en T-norm: De B-norm geeft aan dat het een basis-ijspickel is, ontworpen voor klassieke gletsjertochten. De steel van deze ijsbijlen heeft een breeklast van 250 kg. De T-norm geeft aan dat het een ijspickel is die geschikt is voor zwaardere tochten in steiler ijs. Berggidsen gebruiken vaak T-gecertificeerde pickels, omdat de steel een hogere breeklast van 350 kg heeft. Ze zijn daardoor beter geschikt voor veelvuldig zekeren en kunnen meer aan bij reddingsoperaties, zoals het redden uit een gletsjerspleet.
Bekende merken ijspickels
Naast klassiekers als Grivel en Petzl zijn er op de Nederlandse markt ook uitstekende ijspickels van merken als Black Diamond, Camp, Climbing Technology, Edelrid en Blue Ice verkrijgbaar.
Heb ik een hamer of schep nodig?
Bij een gletsjertocht zonder technische passages volstaat de combinatie van een schep en een houweel, zoals je die bij klassieke alpiene pickels vindt. Pas als je in steil ijs klimt, is een hamer wél aan te raden
Deze helpt bijvoorbeeld bij het vastslaan van zekeringen in ijs- of rotspleten. Vaak worden twee ijspickels gebruikt bij deze disciplines – één met een hamer, de ander met een schop. Bij ultralichte ijsbijlen wordt hierop soms vanwege het gewicht zelfs helemaal bespaard.
Accessoires voor jouw ijspickel
Een ijspickel grijpt zich niet alleen vast in ijs – ook rugzakken en kleding zijn soms slachtoffer. Om schade te voorkomen, gebruik je het best een gecombineerde beschermkap voor houweel en schep en een beschermkap voor de punt van de ijspickel.
Daarnaast is een polslus belangrijk voor de veiligheid. Die voorkomt dat je je ijspickel verliest bij een val – en zorgt voor betere controle tijdens het klimmen.