Favoriete categorieën
- Boulderschoenen
- Brede wandelschoenen
- Gore-Tex® wandelschoenen
- IJsklimschoenen
- Leren wandelschoenen
- Hanwag Bunion Wandelschoenen
- Lichte wandelschoenen
- Lichte wandelschoenen dames
- Middelhoge wandelschoenen
- Nordic walking schoenen
- Scarpa Mojito schoenen
- Schoenen met Boa® Systeem
- Waterdichte hardloopschoenen
- Waterdichte wandelschoenen dames
- Lowa Renegade
- Scarpa Ribelle
- Meindl Comfort Fit
- La Sportiva Tarantula
- Sneeuwlaarzen
- Approach schoenen
- Vegan wandelschoenen
- Waterdichte wandelschoenen heren
- Wandelsandalen
- Schoenveters
- MTB schoenen
- Klimschoenen
- Hoge Wandelschoenen
- Lage Wandelschoenen
- Winterschoenen & Winterlaarzen
- Skischoenen
- Hardloop schoenen
- Trailrunningschoenen
- Fietsschoenen
- Vrijetijdsschoenen
- Barefoot schoenen
- Slippers & Sandalen
- Pantoffels & Sloffen
- Rubberen laarzen
- Watersportschoenen
- Alpinismeschoenen & Expeditieschoenen
- Gamaschen
- Sneeuwspikes
- Schoenaccessoires
- Schoenonderhoud
Klimschoenen om te boulderen en in de klimhal
In boulderhallen (en klimhallen) raden we over het algemeen zachtere klimschoenen aan, waarmee je veel gevoel hebt op de relatief grote structuren. Als je voornamelijk buiten bouldert, kun je je laten leiden door onze aanbevelingen voor klimschoenen op rotsen.Klimschoenen voor rotsklimmen
Hierbij is de keuze van schoenen afhankelijk van smaak, klimstijl/-niveau en terrein. Een goede graadmeter is vaak de voorspanning: hoe hoger je klimniveau is, hoe groter de voorspanning van de klimschoen om ook kleine treden op de rotsen te kunnen gebruiken.
Een hogere voorspanning is ook handig bij steile routes, omdat dit zorgt voor optimale krachtoverdracht van voet naar rots. Hoe minder steil het terrein is, hoe minder relevant de voorspanning wordt.
Klimschoenen voor multipitch en alpien klimmen
Klimschoenen voor alpiene routes moeten zeker goed zijn ingeklommen voordat je ze gebruikt voor multipitch-klimmen. Anders kan het pijnlijk worden aan je voeten en mogelijks gevaarlijk.- Alpine sportklimmen: afhankelijk van het moeilijkheidsniveau waarin je klimt, is een combinatie van prestatie en comfort belangrijk bij het kiezen van klimschoenen. Als je af en toe je schoenen uitdoet tijdens het zekeren, ondanks het comfort, kan een schoenhouder voorkomen dat ze per ongeluk wegglippen.
- Alpien klimmen: bij alpien klimmen is comfort nog belangrijker dan bij alpine sportklimmen, omdat belangrijke middelen vaak worden besteed aan het beveiligen, plaatsen van zekeringsapparaten, enz. Je moet je dus maximaal op je gemak voelen in je klimschoenen.
Klimschoenen voor de klettersteig
Als je van plan bent om klimschoenen te gebruiken bij zware via ferrata-routes omdat de klimzone van je approach-schoenen niet meer voldoende is, dan is comfort het belangrijkste criterium. Dit betekent concreet:- Lichte tot geen voorspanning
- Lichte tot geen asymmetrie
- Een niet te zachte zool voor voldoende stabiliteit op metalen treden
- Af te sluiten met een klittenband, om gemakkelijk van schoenen te kunnen veranderen tijdens de klettersteig
Klimschoenen voor platen
Op platen komen klimschoenen met een zachte zool goed tot hun recht. Tenminste tot ongeveer moeilijkheidsgraad 7. Zachte zolen zorgen voor veel wrijving en daarmee grip op grote platen. Bij hogere moeilijkheidsgraden wordt de keuze echter weer individueel en is een zachte zool niet per se de meest geschikte eigenschap.Klimschoenen voor beginners
Klimschoenen voor beginners kenmerken zich vooral door veel comfort en daardoor weinig voorspanning. Een zachte zool helpt je ook bij het ontwikkelen van gevoel voor de voetsteuntjes waarop je je voeten plaatst.
Tip: Onze winkelfilter "Klimniveau" helpt je bij het vinden van de juiste modellen voor jouw klimniveau.
Klimschoenen & voorspanning: met of zonder?
Een voorspanning in je klimschoenen helpt je bij kleine voetsteuntjes en neemt de spanning in je hiel gedeeltelijk weg. Hier wordt al duidelijk dat voorspanning vooral interessant wordt bij hogere moeilijkheidsgraden.
Voor beginners zijn klimschoenen met voorspanning in eerste instantie niet relevant. Zelfs als je de klimschoenen langere tijd draagt (bijvoorbeeld bij multipitch routes), moeten ze over het algemeen minder tot geen voorspanning hebben, omdat het anders erg vermoeiend kan zijn voor je voeten.
Klimschoenen: veters of klittenband?
Bij klimschoenen heb je drie sluitingsmogelijkheden: veters, klittenband of instappers.- Klimschoenen met veters: Klimschoenen met veters hebben als voordeel dat je ze door de vetersluiting nauwkeuriger kunt aanpassen aan de vorm van je voet, vooral aan de tenen en middenvoet. Dit zorgt voor een beter gevoel bij het plaatsen van je voeten en heb je minder kracht nodig om je voet op een voetsteun te houden. Schoenen met veters zijn vooral populair bij alpineklimmen en deels ook bij high-end modellen.
- Klimschoenen met klittenband: modellen met klittenbandsluiting hebben als voordeel dat ze gemakkelijk en snel te gebruiken zijn. Tegenwoordig hebben de meeste klimschoenen klittenbandsluitingen. Ze bieden ook stabiliteit in de richting van de zool. Ze kunnen over het algemeen echter niet zo nauwkeurig worden afgesteld als schoenen met veters.
Zachte of harde zool?
- Zachte zool: Vooral geschikt in boulderhallen en voor beginners om een gevoel voor de voetsteunen te ontwikkelen. Ook bij het klimmen op wrijvingstreden (platen, aflopende treden) is een zachte zool een voordeel, omdat deze zich optimaal aanpast aan het oppervlak en zo voor goede wrijving zorgt. Houd er rekening mee dat zachte klimschoenen ook meer inspanning vereisen. Daarom zijn ze slechts in beperkende mate geschikt voor het klimmen op rotsen en in hogere moeilijkheidsgraden.
- Gemiddelde zool: als je voornamelijk veel routes in de klimhal klimt en/of vaak aan alpineklimmen doet, dan zijn klimschoenen met een gemiddelde zool geschikt. De stevigere zool biedt meer grip en stabiliteit.
- Harde zool: op kleine richels en treden zijn hardere zolen een voordeel, omdat ze minder inspanning van je tenen vereisen of door hun stijfheid een deel van het werk van je spieren overnemen en ondersteunen.
Materiaal: veganistisch of leer?
Over het algemeen zijn klimschoenen gemaakt van leer, kunstleer of synthetische materialen.
Kunstleer heeft als eigenschap dat het niet veel rekt, wat betekent dat de maat die je past meestal dezelfde blijft. Dit is anders bij klimschoenen van leer: in dat geval kunnen de vorm en maat van de schoenen veranderen naarmate je ze draagt. Het kan dus zijn dat de schoenen tijdens het inlopen tot wel 1,5-2 maten groter worden. Hiermee moet je rekening houden bij de aankoop en je ofwel in de winkel door een verkoper laten adviseren, ofwel de productbeschrijving in de online winkel zorgvuldig lezen.
Als je op zoek bent naar veganistische klimschoenen, dan vermijden de desbetreffende fabrikanten volledig het gebruik van dieren of dierlijke ingrediënten tijdens de productie.