Ik kan me nog vaag mijn verbazing herinneren toen ik na de millenniumwisseling voor het eerst functioneel ondergoed van merinowol zag. Wol deed me denken aan rode, kriebelende panty's uit de jaren tachtig (vreselijk!). Een basislaag van wol - laten we het zacht uitdrukken - leek me niet bepaald voor de hand liggend. Natuurlijk was het ondergoed van Icebreaker. En natuurlijk had het helemaal niets te maken met een kriebelende rode panty. De rest is geschiedenis.
Jeremy Moon had waarschijnlijk een soortgelijke "Oh mijn!" ervaring toen hij in 1995 in Nieuw-Zeeland de boer Brian Brackenridge ontmoette. Hij was dolblij en verruilde al snel zijn synthetische ondergoed en shirts voor merino. Met de oprichting van Icebreaker was er eindelijk een alternatief.
De Icebreaker filosofie: geboren/gedragen
Icebreaker en merino, merino en Icebreaker - ze gaan al meer dan 20 jaar hand in hand in outdoorkleding. In de beginjaren stak Jeremy Moon al zijn energie in het uitleggen aan outdoorliefhebbers hoeveel praktischer en beter merinowol is.
Toen Icebreaker in 1999 op de Europese markt kwam, was het niet alleen wollen ondergoed dat in outdoorwinkels lag. Het was een hele nieuwe filosofie. Icebreaker vat het samen in het rijmpje "born/worn": "Ons product wordt geboren in de natuur en gedragen in de natuur. Deze filosofie staat centraal in alles wat we hebben gedaan," zegt oprichter Jeremy Moon over de Icebreaker filosofie.
Kleding gemaakt van Nieuw-Zeelandse merinowol
Natuurlijk is Icebreaker in ruim twee decennia veranderd. Natuurlijk zijn ook de verwerkingstechnieken aangepast. Maar één ding is hetzelfde gebleven: Icebreaker verwerkt nog steeds merinovezels van de hoogste kwaliteit en dus "de beste merinowol die we in Nieuw-Zeeland kunnen krijgen."
Merinowol is nog steeds de basis van het succes van Icebreaker. Dit "wondermateriaal" merino staat centraal bij Icebreaker. Je kunt duidelijk zien dat ze overtuigd zijn van de eigenschappen van dit materiaal. Het krast niet, het stinkt niet, het droogt snel en het verwarmt zelfs als het vochtig is. Als ondergoed of als isolerende jas - het is perfect voor gebruik buitenshuis. En het is ook comfortabel in het dagelijks leven.
In het begin bestond het Icebreaker assortiment uit een paar eenvoudige baselayers. Dat is duidelijk veranderd. Er is nu een geschikt Icebreaker kledingstuk voor elke situatie.
Plasticvrij in '23
Op dit moment is 87% van de volledige vezelsamenstelling van Icebreaker al van natuurlijke oorsprong, waarbij het merk naast merinowol nu ook Tencel™ gebruikt, dat wordt gewonnen uit duurzaam geteelde eucalyptusbomen. Ze zijn echter voortdurend bezig met onderzoek naar nieuwe innovatieve natuurlijke vezels om de voorheen noodzakelijke synthetische inhoud in kleding te vervangen. Ze hebben zichzelf ten doel gesteld om in 2023 alle resterende synthetische bestanddelen in de collectie volledig te vervangen, in lijn met Plasticfree by '23.
Is Icebreaker Merino echt duurzaam?
Merinowol is een natuurproduct. Maar desondanks, of juist daarom, moeten we zorg dragen voor onze grondstoffen en hun producenten. "We hanteren hoge normen op het gebied van arbeids-, milieu- en dierenbescherming. We onderhouden nauwe en langdurige partnerschappen met onze producenten. Dit doen we alleen met partners die vergelijkbare doelen nastreven en die zich niet alleen inzetten voor de hoogste kwaliteit, maar ook voor onze hoge ethische normen."
Icebreaker - doel en visieGemotiveerd door de overtuiging dat de natuur altijd een betere oplossing heeft, biedt Icebreaker natuurlijke, functionele alternatieven voor synthetische kleding om een gezondere en duurzamere toekomst voor ons mensen en de planeet te creëren. Sinds 2018 is Icebreaker onderdeel van het Amerikaanse kledingbedrijf VF Corporation, dat ook merken als The North Face, Napapijri, Timberland en Vans in zijn portfolio heeft. Icebreaker is verkrijgbaar in 47 verschillende landen.
Icebreaker merk check
- Icebreaker, opgericht in 1995 door Jeremy Moon in Wellington, Nieuw-Zeeland
- Het meest bekend om ... natuurlijke, functionele alternatieven voor synthetische kleding in de vorm van eersteklas merinowol.
- Duurzaamheid ... is een belangrijk onderdeel van de bedrijfsfilosofie van Icebreaker. Strenge interne bedrijfsnormen voor dierenwelzijn, arbeidsomstandigheden en milieubescherming. Je kunt meer te weten komen over dit onderwerp in het Icebreaker Transparantie Rapport.
- ... de Oasis basislaag met ritssluiting. Het was het begin van het succesverhaal van Icebreaker