Is je regenjas of regenbroek niet meer helemaal waterdicht? Dan moet je de impregnatie vernieuwen of de DWR-afwerking reactiveren. Hier lees je hoe je dat doet en waar je rekening mee moet houden!


Iedereen die wel eens een regenjas voor outdoor activiteiten heeft gekocht, kent het prachtige effect van parelende druppels wanneer de jas voor het eerst slecht weer moet trotseren. Dit effect komt van de zogenaamde DWR-impregnatie (Durable Water Repellent) in regenkleding.


Na verloop van tijd slijt de impregnering en moet deze worden vernieuwd of kan deze in sommige gevallen ook worden ververst. Daarom moet je je regenjas met enige regelmaat impregneren of de DWR-afwerking activeren.

Eerst wassen, dan impregneren

Belangrijk: voor elk impregneerproces moet de jas worden gewassen. Afhankelijk van het membraan van je hardshell broek of jas controleer je in het waslabel van de jas de juiste wasinstructies. Gore-Tex wassen: klik voor gedetailleerde wasinstructies.

Impregneren of sprayen: wat past bij mijn kleding?

Naast de chemische samenstelling verschillen impregneermiddelen ook in de manier waarop ze worden aangebracht: er zijn zogenaamde wash-in impregnaties en impregneersprays. Als je op internet rondkijkt welke methode je het beste kunt of moet gebruiken om je regenjas te impregneren, raak je al snel in de war. Welke methode is de juiste?

  • Wash-in impregnatie is praktisch, maar zal niet voor alle membranen worden gebruikt. Dit komt omdat ze het ademend vermogen kunnen aantasten. Het wasmiddel in het impregneermiddel behandelt ook de binnenkant van je kledingstuk.
    • Bij een niet-poreus polyurethaan membraan zoals Dermizax maakt dit het moeilijker om vocht van binnen naar buiten te transporteren.
    • Bij PTFE-membranen (bijv. Gore-Tex heeft dit echter geen invloed op de dampdoorlaatbaarheid, of het effect is zo klein dat er geen verschil merkbaar is.
  • Waterdicht makende sprays werken voor elk model. De spray wordt gewoon over het hele oppervlak van het textiel aangebracht. Impregneerspray wordt vooral aanbevolen voor skijassen, regenjassen of winterjassen en kleding met isolatievulling. Met de impregneerspray kun je ook belaste plekken specifiek en bijzonder grondig behandelen, zoals bijvoorbeeld schouders.

Impregneren met spray: tips en instructies

  1. Sluit alle ritsen en was de regenjas. Waarom? Vuil en zweet kunnen de werking van het membraan aantasten en een gelijkmatige toepassing van het impregneermiddel verhinderen.
  2. Volg de instructies van de fabrikant: afhankelijk van de fabrikant moet het middel worden aangebracht op een droge of vochtige jas.
  3. Spreid de regenjas uit op een goed geventileerde plaats.
  4. Spuit het het impregneermiddel van korte afstand gelijkmatig op de buitenkant van de jas. Vergeet plaatsen als ritsen en capuchon niet!
  5. Laat het impregneermiddel een paar minuten inwerken. Werk vervolgens het overtollige impregneermiddel in de jas met een vochtige doek.
  6. Laat de jas vervolgens op een schaduwrijke plek aan de lucht drogen. Veeg overtollige impregneerspray weg om vlekken te voorkomen.
  7. Activeer indien nodig de impregnatie met hitte als je impregneermiddel een hittebehandeling vereist en de hardshell aan de lucht is gedroogd. Volg opnieuw de instructies van de fabrikant. Dit wordt gedaan zoals hieronder beschreven in het gedeelte over de DWR-afwerking met behulp van een föhn, haardroger of strijkijzer.

Regenjas impregneren met wasimpregnatie / Wash in

  1. Sluit alle ritssluitingen en was de jas.
  2. Verwijder alle wasmiddelresten uit het wasmiddelbakje en voeg de benodigde hoeveelheid impregneermiddel toe aan het wasmiddelbakje zoals beschreven door de fabrikant. Deze stap is niet nodig voor combinatiewasmiddelen die al een impregneermiddel bevatten.
  3. Stel de wasmachine in op synthetisch of fijn programma op 30 graden Celsius en - weinig- centrifugeren. Het beste is om helemaal niet te centrifugeren.
  4. Laat de regenjas vervolgens aan de lucht drogen. Vermijd directe warmtebronnen en zonlicht.
  5. Activeer indien nodig de impregnering met warmte als je impregneermiddel een warmtebehandeling vereist en de hardshell aan de lucht is gedroogd (zie de instructies van de fabrikant). Dit doe je met een droger of strijkijzer zoals hieronder beschreven in het gedeelte over de DWR finish.

Een regenjas waterdicht maken met de handwas

Als je je jas niet in de wasmachine wilt wassen, maar toch wilt impregneren, kun je de jas ook met de hand wassen.
  • Sluit alle ritsen en was de jas. Volg de wasinstructies van de fabrikant.
  • Doe de pas gewassen jas in een kom met lauw water en voeg de benodigde hoeveelheid water en impregneermiddel toe volgens de instructies van de fabrikant.
  • Was de jas grondig met de hand in de oplossing. Handschoenen zijn aan te raden.
  • Spoel de jas na het wassen goed uit.
  • Laat de jas vervolgens aan de lucht drogen. Niet blootstellen aan directe hitte (verwarming) of zon.
  • Activeer indien nodig de impregnatie met warmte als jouw impregneermiddel een warmtebehandeling vereist en de regenjas alleen aan de lucht is gedroogd (zie instructies fabrikant). Ga te werk zoals beschreven in de DWR-afwerking met de föhn, haardroger of strijkijzer.

Hoe activeer je een DWR-afwerking?

Dit geldt voornamelijk voor impregnaties die perfluor- of polyfluorchemicaliën (PFC) bevatten. Deze hebben een hydrofiele en een hydrofobe kant. De warmte helpt om de moleculen op één lijn te brengen of om de functionaliteit in de juiste richting te sturen. Impregneringen op basis van andere stoffen, zoals Nikwax, hoeven en kunnen niet geactiveerd worden door warmte.


Er is warmte nodig om een impregnering op basis van PFC te reactiveren. De makkelijkste manier om je kleding op te frissen is in de droogtrommel. Als je geen droogtrommel hebt, zijn er twee manieren om het met de hand te doen: strijkijzer en föhn.

  • In de droogtrommel: doe de jas in de droogtrommel en droog hem 30 minuten op een zacht programma op ongeveer 60 graden Celsius. De warmte reactiveert de impregnering. Het voordeel van de droogtrommel is dat het kledingstuk gelijkmatig wordt behandeld.
  • Met het strijkijzer: als je geen droger tot je beschikking hebt, kun je je jas ook behandelen met een strijkijzer. Strijk de jas voorzichtig op middelhoge temperatuur, maar let op: leg altijd een doek tussen het strijkijzer en de jas en let op de temperatuur zodat de jas niet beschadigd raakt.
  • Met de föhn: een alternatief voor het strijkijzer is de föhn. Het beste hang je het jasje op een hanger en föhn je het voorzichtig met een paar centimeter ruimte rondom.

Welke DWR-impregnaties kunnen worden gereactiveerd?

Voor nieuwe regenjassen en vooral voor Gore-Tex jassen is het vaak voldoende om de DWR-impregnatie te reactiveren om het materiaal weer waterdicht te maken.


Hoe kan ik mijn regenjas impregneren?

Je kunt het beste impregnatie sprayen of inwassen. Wat je nodig hebt, hangt af van het kledingstuk. Met impregneren met spray zit je echter aan de veilige kant. Belangrijk: was het kledingstuk altijd voordat je het impregneert!


Moet ik een nieuwe hardshell of ski-jas impregneren?

Nee, normaal gesproken is outdoorkleding van hoge kwaliteit voorzien van een zogenaamde finish, meestal een DWR-impregnatie, die waterafstotend is.


Waarom moet ik mijn jas eigenlijk impregneren?

Als het buitenmateriaal van je jas verzadigd raakt met water of vuil, werkt het ademende membraan niet meer goed. Dan heb je een functionele jas zonder functie. Alleen impregneren in combinatie met het ademende membraan zorgt ervoor dat je jas waterdicht en ademend is.


Wat zijn de verschillen tussen impregneermiddelen?

In principe kunnen impregneermiddelen op basis van hun chemische functie worden onderverdeeld in twee klassen, namelijk PFC-houdende en PFC-vrije producten. Wij raden hier altijd PFC-vrije impregneermiddelen aan, omdat deze minder schadelijk zijn voor het milieu. Je kunt hier meer over lezen in het artikel PFC-vrij - wat betekent dat voor outdoorkleding en -uitrusting?


Zo impregneer je je kleding duurzaam

In principe kunnen impregneermiddelen op basis van hun chemische functie worden onderverdeeld in twee klassen, namelijk PFC-houdende en PFC-vrije producten. Producten op basis van perfluor- en polyfluorchemicaliën (PFC) zijn om te reinigen iets beter - vooral als het gaat om het afstoten van vettig of olieachtig vuil. Deze chemicaliën zijn echter controversieel, omdat veel verbindingen niet afbreekbaar zijn en nauwelijks uit het milieu kunnen worden verwijderd vanwege hun resistentie. Dit is een problematische factor, vooral voor outdoorkleding. Alleen al om deze reden zouden alleen PFC-vrije producten, zoals die van Nikwax en Grangers, gebruikt moeten worden.


Daarnaast kunnen PFC-houdende impregnaties een laatste warmtebehandeling nodig hebben (zie de instructies op het product). Als het onderhoudsetiket van je regenjas de droogtrommel en strijkijzer uitsluit, kun je beter alternatieve impregneermiddelen gebruiken.


Onze tip: Nikwax biedt al lange tijd PFC-vrije alternatieven aan. Dit is een elastomeer dat niet geactiveerd hoeft te worden met behulp van warmte. Dit bespaart een stap en energie. Voor het impregneren is geen droogtrommel nodig.

Conclusie over het impregneren van de regenjas

Het hangt van de jas af of je een wash-in impregneermiddel of een impregneerspray gebruikt. Er is dus niet per se één impregneermethode; het materiaal en het modelontwerp spelen een rol:

  • Voor niet-poreuze membranen (zoals Dermizax) en gevoerde hardshell jassen raden we een impregneerspray aan, omdat dit de functionaliteit van de materialen niet aantast.
  • Bij microporeuze membranen (zoals Gore-Tex) kun je een impregneer wasmiddel of een impregneerspray gebruiken.
  • Volg in elk geval altijd de instructies van de fabrikant!

Elke methode heeft voor- en nadelen. Maar als je alles goed hebt gedaan, rolt het water weer netjes van je jas af en blijft het klimaat onder de jas aangenaam. Dus de volgende regen kan komen!