Hoofdomtrek en helmmaat correct meten

De hoofdomtrek is de maat voor helmen, mutsen, petten, hoeden en hoofdbanden. Hier vind je instructies voor het correct opmeten van je hoofd.


Hoofdomtrek met een meetlint meten

Om de omtrek van je hoofd te meten heb je een meetlint nodig of evt. een touwtje en een meetlat of een lange liniaal.

  • Het meetlint wordt horizontaal om het hoofd geplaatst, ongeveer een centimeter boven de wenkbrauwen en oren over het voorhoofd (niet bovenaan de haargrens!). Eén hand zet het uiteinde vast, de andere leidt het meetlint.
  • Het meetlint moet goed passen, maar niet in het hoofd snijden. Je kunt nu het meetlint aflezen.
  • Als je een touwtje als meethulp gebruikt, doe het dan op dezelfde manier om als het meetlint en markeer het snijpunt. Doe dan de meting, de afstand van het begin tot het merkteken met een liniaal of meetlat.


Maattabel helmen, mutsen, petten en hoofdbanden

De volgende algemene maattabel voor hoedmaten dient als leidraad voor hoofddeksels van textiel waarvoor geen expliciete specificaties van de fabrikant beschikbaar zijn. Waar specifieke tabellen beschikbaar zijn, vind je die in de Bergzeit Shop onder "Maattabel" bij het betreffende product.


De hoofdomtrek geldt ook bij mutsen, petten en hoofdbanden

De maten waarin hoeden, beanies, hoofdbanden of petten te koop zijn, zijn puur een zaak van de fabrikant. Als het hoofddeksel verkrijgbaar is in S, M, L of zelfs dubbele maten zoals S/M, dan vind je de bijbehorende hoofdomtrek in de maattabellen van de fabrikant bij het product. Veel fabrikanten gebruiken echter ook het one size of uni label. Zulke modellen worden meestal gemaakt voor het "gemiddelde hoofd" en variëren ergens tussen de 54 en 56 centimeter voor vrouwen en 58 tot 60 centimeter voor mannen. Ook hier zijn er fabrikantspecifieke specificaties bij het product - als die door de bedrijven worden gegeven. Tenslotte zijn mutsen en hoofdbanden meestal rekbaar en petten zijn vaak verstelbaar door middel van drukknopen, klittenband of iets dergelijks.


Hoe moet een helm zitten?

In tegenstelling tot petten, die iedereen naargelang zijn persoonlijke stijl meer of minder ver in het gezicht kan trekken, moet een helm eigenlijk eerder horizontaal op het hoofd zitten. De breedte van de helm moet met behulp van een verstelsysteem (bijv. draaiwiel of ratel) aan de hoofdomtrek worden aangepast.

Zelfcontrole: Een optimaal afgestelde helm moet zelfs met open kinband op je hoofd blijven zitten als je hem krachtig schudt of langzaam naar voren leunt.

     


Stel vervolgens de kinband af. De zijbanden moeten netjes langs de oren lopen en elkaar daaronder kruisen. Als de gesp gesloten is, is het raadzaam om nog ongeveer een vingerbreedte lucht onder de kin te hebben, zodat er voldoende bewegingsruimte is.

Zelfcontrole: Als de kinband correct is afgesteld, zou een goed passende helm nu niet meer achterover van het hoofd getrokken of opzij gedraaid moeten kunnen worden.

Toch is het belangrijk om al bij het kopen de optimale maat te kiezen. Ten eerste bereikt zelfs de maatversteller op een gegeven moment zijn grenzen en ten tweede beschermt alleen een echt goed passende helm tegen verwondingen. Als de helm te groot is, glijdt hij in het ergste geval bij een ongeluk af en beschermt hij het hoofd niet meer voldoende. Een te kleine helm daarentegen past helemaal niet op het hoofd en veroorzaakt onaangename drukpunten.

Veel helmfabrikanten gebruiken niet altijd de centimeter-specificatie bij de etikettering van hun producten. Vaak gezien is ook de internationale etikettering met S, M, L of dubbele maten als S/M of L/XL. Helaas is er geen uniforme norm die aangeeft welke meetwaarde overeenkomt met de betreffende maatinformatie. Daarom moet je, voordat je koopt, precies uitzoeken wat bijvoorbeeld het label S/M voor de betreffende fabrikant betekent. Fabrieksspecifieke maattabellen vind je in de Bergzeit Shop zoals gebruikelijk bij het betreffende product onder "Maattabel".


Tip: bril en helm moeten bij elkaar passen!

Bij sporthelmen is het belangrijk dat ze compatibel zijn met een bril. Niet elke skibril past op elke skihelm, en fietshelmen passen misschien niet optimaal bij elke zonnebril. Een skibril moet daarom zo op de helm worden gemonteerd dat er geen onaangename koudebruggen of overlappingen zijn. Lees meer hierover in onze koopgids voor skibrillen in de winkel. Let er bij het dragen van een fietsbril op dat de combinatie van helm en bril geen drukpunten oplevert.


Hoofdomtrek en helmmaten voor kinderen

Voor kinderhelmen is de omtrek van het hoofd ook de basis voor de keuze. Zoals hierboven beschreven is meten het gemakkelijkst met een meetlint, eventueel voor een spiegel zodat het kind kan meekijken of helpen.

Belangrijk: Hoewel kinderhoofden snel groeien, vooral in de eerste levensjaren, is een geschikte helmmaat absoluut essentieel. Als je geld wilt besparen en je kind in een te grote helm wilt laten "groeien", zet je de veiligheid van je kind op het spel. Alleen een goed passende, goed afgestelde helm kan betrouwbare bescherming bieden.

Bij het kiezen van een maat is het zinvol de helm te passen met een dun mutsje, omdat kinderen dat in de koudere maanden vaak onder de helm dragen. Het verstelbereik moet daarom voldoende speling bieden om met en zonder kap optimaal op het hoofd te zitten. Belangrijk: Pas de instellingen zo nodig altijd aan!

Naast de optimale pasvorm - geen wegglijden naar de zij- of achterkant - is het raadzaam om bij kinderhelmen te letten op eenvoudige bediening van het verstelsysteem en de bevestigingsgesp, een laag gewicht en een aantrekkelijk uiterlijk. Alleen als het kind de klim-, fiets- of skihelm mooi vindt, zal hij of zij hem graag dragen.


Samenvatting maatadvies helmen, mutsen, hoeden, petten, etc.

Idealiter zien alleen geschikte hoofddeksels er goed uit EN vervullen ze hun doel - of het nu gaat om een pet ter bescherming tegen de zon, een muts tegen de kou of een helm ter bescherming tegen verwondingen. De eigen helm-, hoed- of petmaat kan gemakkelijk worden bepaald aan de hand van de omtrek van het hoofd. Omdat er geen gestandaardiseerd systeem is voor het markeren van helmmaten (net als voor kleding), kun je het beste de gemeten waarde vergelijken met de specificaties van de fabrikant.